Driezadencrackers


VOOR: CIRCA 25 (6 CM) VIERKANTE CRACKERS • NIVEAU: gemiddeld

Het maken van je eigen crackers is makkelijker (en leuker) dan je zou denken. Je kunt ze ook nog eens aanpassen aan je smaak, door verschillende smaakmakers naar wens toe te voegen.

70 g rauwe pompoenpitten
70 g rauwe zonnebloempitten
70 g sesamzaadjes
1 stuk verse kurkumawortel van 0,5 cm, geraspt (of ¼ tl kurkumapoeder)
25 g gemalen lijnzaad
2 el fijngehakte verse peterselie
1 el edelgist
1½ tl witte misopasta
¼ tl uienpoeder
1 tl gedroogde basilicum, dille, oregano of tijm (optioneel)

Verwarm de oven voor op 125 ºC. Mix in de blender of keukenmachine de pompoenpitten, zonnebloempitten, 35 gram sesamzaadjes en de kurkuma tot er een poeder ont­staat. Voeg de resterende ingrediënten toe, behalve de overgebleven sesamzaadjes en pulseer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en mix daarna tot een deeg. Als het deeg te droog is, voeg je tot 250 ml water toe, 1 eetlepel per keer.

Verspreid het deeg over een bakplaat bekleed met een sili­conenmat of bakpapier. Bedek het deeg met een ander stuk bakpapier en rol het gelijkmatig en dun uit met een deeg­roller of door het deeg aan te drukken met je handen. (Het uitgerolde deeg moet een rechthoek van ongeveer 30 × 25 cm zijn.) Verwijder de bovenste laag bakpapier. Bestrooi het deeg met de resterende sesamzaadjes en druk ze lichtjes aan. Snijd met een scherp mes de crackers in de gewenste maat. Bak tot de crackers lichtbruin zijn, in ongeveer 3 uur. (Laat ze eventueel knapperiger worden door ze in de oven te laten staan terwijl de oven al uit is.) Nadat ze volledig zijn afgekoeld, kunnen ze bewaard worden op kamertemperatuur in een goed afgedekte verpakking.

Dit recept komt uit Hoe overleef je? Kookboek van Michael Greger. Bestel het boek hier .

GRATIS EBOOK

klik hier voor het gratis mini ebook van Hoe overleef je?

'Je wordt enthousiast om zelf de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met onbewerkte plantaardige voeding.'

- De Hippe Vegetariër

'Er staan meer dan 100 (oogstrelende) recepten in en fijne informatie over gezond eten waar je echt van kan genieten.'

- Armanda Govers, Even Geen Vlees