Superfood-ontbijtballetjes

VOOR: 24 ontbijtballetjes (4 tot 6 PORTIES) • NIVEAU: makkelijk

Bewaar deze heerlijke balletjes in de koelkast voor een eenvoudig ontbijt voor onderweg of als snack voor na de training.

  • 100 g ontpitte dadels, geweekt in warm water gedurende 20 minuten en uitgelekt

  • 100 g rauwe walnoten, pecannoten of cashewnoten

  • 100 g gedroogde cranberry’s, abrikozen, appelschijfjes of ander gedroogd fruit, indien nodig gehakt

  • 35 g zonnebloempitten

  • 2 el gojibessen of zuurbessen

  • 2 el chiazaad of hennepharten (gepelde hennepzaden)

  • 2 el gemalen lijnzaad

  • 1 vanillestokje van 2,5 tot 4 cm, opengesneden en geschraapt (of ½ tl vanille-extract)

  • ¼ tl kaneelpoeder


Doe de uitgelekte dadels en de noten in de keukenmachine en mix tot de noten fijngemalen zijn en de dadels zijn opgenomen in de massa. Voeg de resterende ingrediënten toe en mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen in de massa. Het mengsel moet erg plakkerig zijn. Als het te droog is om een geheel te vormen, voeg dan een klein beetje water toe, 1 eetlepel per keer. Als het mengsel te nat is, voeg dan een beetje lijnzaad of havervlokken toe.

Neem een volle eetlepel van het mengsel en draai het tussen je handpalmen tot een balletje van 2 à 3 centimeter. Plaats het balletje op een bord. Herhaal dit tot hetmengsel op is. Bedek het bord met folie of bakpapier en zet 4 uur in de koelkast alvorens te serveren. Bewaar de balletjes in de koelkast.

Dit recept komt uit Hoe overleef je? Kookboek van Michael Greger. Bestel het boek.