Zwarte bonenburgers

VOOR: 4 PORTIES • NIVEAU: makkelijk

Er kunnen nooit genoeg manieren zijn om bonen in de dagelijkse maaltijden te verwerken. Dit is een van de beste. Serveer op geroosterd 100% volkorenbrood met alles erop en eraan. Deze hamburgers kun je goed invriezen, dus overweeg het recept te verdubbelen, zodat ze klaar zijn als je er zin in krijgt.

  • 100 g havervlokken

  • 65 g walnoten, gehakt

  • 1 stuk verse kurkumawortel van 0,5 cm, geraspt (of ¼ tl kurkumapoeder)

  • 75 g gehakte rode ui

  • 30 g gehakte paddenstoelen

  • 250 g gekookte zwarte bonen of 1 BPA-vrij blik of Tetra Pakverpakking, zoutvrij, uitgelekt en afgespoeld

  • 2 el tahin of amandelboter

  • 1 el gemalen lijnzaad

  • 1 el edelgist

  • 1 el gehakte verse peterselie

  • 2 tl witte misopasta

  • 1 tl uienpoeder

  • ½ tl knoflookpoeder

  • ½ tl gerookt paprikapoeder

  • 1 tl Hartige specerijenmix (edelgist, uienpoeder, gedroogde peterselie, gedroogde basilicum, gedroogde tijm, knoflookpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, gemalen kurkuma, selderijzaad)

Pulseer de haver, walnoten en kurkuma in de keukenmachine totdat ze fijngemalen zijn. Voeg de ui, paddenstoelen, bonen, tahin en lijnzaad toe en pulseer tot alles goed gemengd is. Voeg de resterende ingrediënten toe en pulseer om alles goed te mengen.

Neem een deel van het mengsel tussen duim en wijsvinger en wrijf om te testen of het goed samenkleeft. Als het mengsel te nat is, voeg dan meer haver toe. Als het mengsel te droog is, voeg dan een beetje water toe, 1 eetlepel per keer. Stort het mengsel op een werkoppervlak en verdeel in vier gelijke porties. Vorm burgers van ongeveer 1,5 cm dik en leg de burgers op een bord. Zet ze minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Bekleed een bakplaat met een siliconenmat of bakpapier en leg de burgers erop. Bak ze ongeveer 25 minuten tot ze warm en lichtbruin zijn, keer ze een keer om. Warm serveren, zoals gewenst.