Mac & Cheese met wortelgroenten

VOOR: 4 PORTIES • NIVEAU: gemiddeld

Liefhebbers van wortelgroenten kunnen blij zijn! Dit gerecht bevat niet alleen stukjes geroosterde
wortelgroenten, maar er zitten ook gepureerde wortelgroenten in de saus. Volg het recept nauwgezet of gebruik je eigen combinatie van wortelgroenten, waaronder koolraap en selderij (hoewel je misschien bieten wilt vermijden, tenzij je roze mac & cheese wilt). In totaal heb je ongeveer 1,35 kilo nodig.

WORTELGROENTEN

  • 1 pastinaak, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 1 wortel, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 1 zoete aardappel, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 1 vastkokende aardappel, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 75 g gehakte gele ui
  • ½ tl uienpoeder
  • ¼ tl gemalen zwarte peper

MAC & CHEESE

  • 500 ml groentebouillon of meer indien nodig
  • 70 g edelgist
  • 1 el vers citroensap
  • 1 tl witte misopasta
  • 1 tl zoutvrije grove mosterd
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl geraspte verse kurkuma of ¼ tl gemalen
  • 225 g volkorenmacaroni of macaroni gemaakt van bonen of andere hapklare pasta naar keuze
     

VOOR DE WORTELGROENTEN: Verwarm de oven voor op 215 ºC. Bekleed twee bakvormen met siliconenmatten of bakpapier.

Verdeel de groenten gelijkmatig in een enkele laag over de twee voorbereide bakvormen. Bestrooi met uienpoeder en zwarte peper. Rooster tot de groenten zacht en licht gekarameliseerd zijn, 45 tot 60 minuten, draai de groenten ongeveer halverwege om met een metalen spatel. Als de groenten klaar zijn met roosteren, haal ze dan uit de oven en zet apart.

VOOR DE MAC & CHEESE: Doe 350 g van de geroosterde groenten in een krachtige blender. Voeg de Lichte groentebouillon, edelgist, citroensap, misopasta, mosterd, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en kurkuma toe. Mix tot een hele gladde massa. Proef en pas zo nodig de smaakmakers aan. Voeg indien nodig meer bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken. Zet de saus apart.

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan met kokend water al dente. Laat goed uitlekken en doe terug in de pan. Voeg de resterende geroosterde groenten en de saus toe, roer zachtjes op laag vuur door elkaar en om het goed door te warmen. Serveer warm.

Koolrollen

Dit recept komt uit Hoe overleef je diëten? Kookboek van Michael Greger. Bestel het boek hier.

‘Dit is echt een topper als je gezond plantaardig wilt eten!’

- Valentine Dillisse, arts voor integrale geneeskunde en leefstijl

‘Het resultaat? Een revolutionaire toevoeging aan de kookboekindustrie die je kwaliteit van leven kan verbeteren.’

- De Hippe Vegetariër 

‘Dit boek is de Nederlandse vertaling van The How Not to Diet Cookbook en is een perfecte aanvulling op het tekstboek Hoe overleef je diëten?

- diëtist Tanja Schouten 

‘De recepten in dit kookboek zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens super lekker!’

- De Hippe Vegetariër 

‘Vandaag mocht ik dit mooie kookboek ontvangen. Recepten gebaseerd op de kennis van de internationaal bekende arts Michael Greger en de auteur van het succesvolle boek “How not to die.”Al die overheerlijke recepten. Krijg je toch meteen zin om te maken!!’

- voedingsdeskundige Angelique Beijer 

‘Geweldige aanrader dit!!! Onbewerkte plantaardige gerechten. Ik ben fan!’

- Valentine Dillisse, arts voor integrale geneeskunde en leefstijl 

‘Als je op zoek bent naar een kookboek met heerlijke en gezonde recepten en wetenschappelijk onderbouwde tips om blijvend af te vallen, is het “Hoe overleef je diëten? Kookboek” kookboek van Michael Greger een aanrader.’

- De Hippe Vegetariër 

‘Dit is ideaal voor degenen die willen afvallen en toch lekker willen eten.’

– Publishers Weekly