Met artisjok en spinazie gevulde portobello’s

VOOR: 2 tot 4 PORTIES • NIVEAU: makkelijk

Als je van artisjokdip houdt, een eeuwige favoriet, zul je dol zijn op deze gezondere en smaakvollere versie die we in vlezige portobello’s stoppen. Ik serveer graag twee portobello’s per persoon als hoofdgerecht of elk één als bijgerecht.

  • 1 pastinaak, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 250 tot 300 g verse spinazie of ontdooide diepvriesspinazie, licht gestoomd en afgekoeld

  • 175 g gekookte* wittebonen of uit een BPA-vrij blikje of Tetra Pak, zoutvrij, uitgelekt en afgespoeld

  • 2 el fijngehakte lente-uitjes

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 2 el edelgist

  • 1 el vers citroensap

  • 1 tl witte misopasta

  • ¼ tl gemalen zwarte peper

  • 1 (400 g) BPA-vrij blikje of Tetra Pak zoutvrije artisjokharten, uitgelekt of 1 (300 g) pakje bevroren artisjokken, gekookt en afgekoeld

  • 4 grote portobello’s, stengels verwijderd

  • 2 el appelazijn

  • ½ tl uienpoeder

  • ¼ tl gemalen zwarte peper
     

Knijp het overtollige vocht uit de afgekoelde spinazie en zet het opzij.

Doe de witte bonen, lente-uitjes en knoflook in een keukenmachine en pulseer tot ze fijngehakt zijn. Voeg de edelgist, citroensap, misopasta en zwarte peper toe en verwerk tot een gladde en goed gemengde massa. Voeg de artisjokken toe en pulseer tot ze gehakt zijn. Voeg de spinazie toe en pulseer om goed te mengen. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met een siliconenmat of bakpapier.

Leg de portobello’s met de steel naar beneden op de voorbereide bakplaat. Klop de appelciderazijn, uienpoeder en zwarte peper in een kleine kom door elkaar en bestrijk de portobello’s hiermee. Bak gedurende 10 minuten om de portobello’s iets zachter te maken. Haal de bakplaat uit de oven en zet opzij tot de champignons koud genoeg zijn om te hanteren. Draai de portobello’s voorzichtig om en vul ze met de vulling. Zet de bakplaat terug in de oven en bak de gevulde portobello’s gedurende 15 minuten, of tot ze goed heet zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en serveer de gevulde portobello’s direct.

gevulde portobello recept

Dit recept komt uit Hoe overleef je diëten? Kookboek van Michael Greger. Bestel het boek hier.

‘Dit is echt een topper als je gezond plantaardig wilt eten!’

- Valentine Dillisse, arts voor integrale geneeskunde en leefstijl

‘Het resultaat? Een revolutionaire toevoeging aan de kookboekindustrie die je kwaliteit van leven kan verbeteren.’

- De Hippe Vegetariër 

‘Dit boek is de Nederlandse vertaling van The How Not to Diet Cookbook en is een perfecte aanvulling op het tekstboek Hoe overleef je diëten?

- diëtist Tanja Schouten 

‘De recepten in dit kookboek zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens super lekker!’

- De Hippe Vegetariër 

‘Vandaag mocht ik dit mooie kookboek ontvangen. Recepten gebaseerd op de kennis van de internationaal bekende arts Michael Greger en de auteur van het succesvolle boek “How not to die.”Al die overheerlijke recepten. Krijg je toch meteen zin om te maken!!’

- voedingsdeskundige Angelique Beijer 

‘Geweldige aanrader dit!!! Onbewerkte plantaardige gerechten. Ik ben fan!’

- Valentine Dillisse, arts voor integrale geneeskunde en leefstijl 

‘Als je op zoek bent naar een kookboek met heerlijke en gezonde recepten en wetenschappelijk onderbouwde tips om blijvend af te vallen, is het “Hoe overleef je diëten? Kookboek” kookboek van Michael Greger een aanrader.’

- De Hippe Vegetariër 

‘Dit is ideaal voor degenen die willen afvallen en toch lekker willen eten.’

– Publishers Weekly